Az álszentek bevonulása

2010.11.30. 18:52

Tagadhatatlanul jön a karácsony! Persze nehéz nem észrevenni a több tonnányi égőt és zenélő-táncoló figurát, amik mágikus módon már november közepén szétszóródtak a városokban. Megszaporodnak a csokoládé (és minden egyéb étel) megjelenési formái, a kakaóbab leggyakrabban Mikulássá és az ő segédeivé alakul át. Hogyan is?

A kakaófélék magját, a kakaóbabot érlelik, pörkölik, a héja nélkül addig őrlik, amíg magas zsírtartalma miatt összeáll, ez a kakaómassza. A masszából sajtolják a kakaóvajat, a maradékból kakaópor lesz, azaz zsírosabb és szárazabb alkotóelemek. Ezek arányától függ aztán a csokoládé minősége.

Az átlag figura, bármennyire is csábító az alufólia-rucija, étbevonóból (rosszabb esetben tejbevonóból) készül, amely magas zsírtartalmú, ezért hagy kellemetlen érzetet a szájpadláson és annyi kakaó szárazanyagot látott, mint amennyi havat a dél-afrikaiak: egy keveset mutatóban. A kakaóvajat is általában növényi zsírokkal pótolják. Nem szabad bedőlni a lappföldi ajándékzsonglőrnek, nem minden replikáját adná ő maga sem jó szívvel a gyerekeknek. A kakaóvaj hallatán még ne aléljunk el, ha a bevonó szót ki tudjuk olvasni a talpán, akkor az az illető két dologra jó: kisebbeknek szigorúan kívülről nézni, nagyobbaknak príma kísérleti alany a 'hogy törik össze, ha rávágok ököllel' játékhoz. Minden egyéb felhasználási mód csak ront az élvezeti értékén.

Én márciusban kegyelemből összeolvasztom valamilyen süteménybe, mert már jönnek a nyuszi-figurák, de azért meg kell segítenem 75-80%-os kakaótartalmú csokival is, viszont a vaj egy részét kihagyhatom. Ezt a bejegyzést ráhangolódásképp egy csésze forró csokoládéval a kezemben írom, amit megtámogattam egy tetemes adag fahéjjal és egy lehelletnyi sáfránnyal. Remélem, érzitek, mert isteni!

Aki jót akar tenni a szeretteivel, az ezúttal nem dől be a külcsínnek, mert hálásabb a belbecs alapján választani. Ugyanis a kakaónövény nemzetségneve Theobroma, ami 'istenek eledelét' jelenti, nem illik 70% alá adni! Ezen felül minden kreatívkodás ajánlott!

À bientôt!

A bejegyzés trackback címe:

https://felfedezes.blog.hu/api/trackback/id/tr642484200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása