Opcionális

2010.11.08. 13:14

"Csak annyit KELL tennünk, hogy táplálékot veszünk fel, a felesleges anyagokat ürítjük, és elegendő oxigént lélegzünk be, hogy a sejtjeink életben maradjanak. Minden más opcionális!"

Sheldon Cooper barátom szájába ezeket a szavakat a The Big Bang Theory remek írói adták. A szabad akarat, bárhogy is próbáljuk korlátozni, valóban szabad. Nem a jó és rossz közötti választás szabadsága, mert ezek önkényes kategóriák. Ismételt tapsot Albertnek, minden relatív! Jó, rossz, szép, ronda, hasznos, haszontalan, erény és bűn nem létező fogalmak, emberi találmány, mely nemcsak kultúránként vagy kisebb csoportonként, hanem egyénenként változik.

Az egyetlen létező igazság minden személy saját igazsága, az, hogy mindenkinek más az igaz. Az 'általános', 'egyetemes' törvénynek, erkölcsnek, betartandónak kikiáltott gondolatok valódiak, léteznek, mert amíg van, aki olyannak akarja látni őket, addig olyanok is. Ez a szabadságunk, melyet mindenki magával hozott az életbe, megválaszthatjuk a saját igazunkat. Nem anarchiáról beszélek, mert az egyenlőségben az anarchia értelmetlen fogalom, nem kell senki "máson" uralkodnunk, a hierarchikus gondolkodás helyett kezdjünk megbarátkozni a szeretettel, önmagunk szeretetével, mert minden létező mi magunk vagyunk, "szeresd felebarátod, mint tenmagad", ha így jobban tetszik.

"az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétben vagyunk."

Szeretethiányos barátom ismerte az élet titkait, valóság minden, amit csak fel tudunk fogni. A hatalmas kert, amelyben élünk, a Föld flórájával és faunájával, sőt az illatok, a fények, a hangok és mi magunk, akik mindezt érzékeljük. Valóság a felhőkarcoló, a drogcsempészet, a szervkereskedelem, az ózonlyuk, az erőszak és a halál, mert mi magunk valósággá tesszük.

Mi az igazság? A döntés. Mi magunk döntünk úgy, hogy ezt fogadjuk el valóságnak, mindez a mi felelősségünk, és ha ismerjük az igazságot, akkor a felelősség nem teher, hanem maga a szabadság. A teremtés, az alkotás, az elme, a szeretet, az élet szabadsága. Újra és újra döntenünk kell, minden más opcionális.

À bientôt!

A bejegyzés trackback címe:

https://felfedezes.blog.hu/api/trackback/id/tr242433428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása